sobota, 4 stycznia 2014

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Pyszna przekąska, która bardzo ładnie się prezentuje a do tego nie jest tak trudna do zrobienia jak mi się wydawało. Roladkę szpinakową uwielbiamy i gości na naszym stole podczas różnych imprez rodzinnych a także świąt i zawsze pierwsza znika ze stołu. Serek doprawiłam czosnkiem ale można także dodać tartego chrzanu lub posiekany koperek.

składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 g (brykiet)
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
sól z pieprzem Kamis
czosnek granulowany
400 g serka śmietankowego do smarowania lub zwykłego zmielonego sera jak na sernik

150-200 g wędzonego łososia w  cienkich plastrach

Szpinak wrzucić na patelnię i  odparować  nadmiar wody. Doprawić solą z pieprzem  i czosnkiem, wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do wystudzonego szpinaku dodać żółtka oraz mąkę i dokładnie wymieszać mikserem. Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na blaszkę (dużą od piekarnika) wyłożoną papierem i ładnie rozprowadzić po całej blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15 minut. Gorącą roladę oderwać od papieru i odłożyć do wystudzenia, najlepiej zwinąć ze ściereczką w roladę. Serek wymieszać, jeśli będzie za gęsty i zbyt suchy dodać odrobinę jogurtu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Posmarować wystudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż dłuższego boku rozłożyć kawałki wędzonego łososia i zwinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię spożywczą i dobrze schłodzić. Przed podaniem pokroić w plastry.


3 komentarze:

  1. smaczne .. polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym można zastąpić łososia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli ktoś nie lubi albo nie może jeść łososia można go zastąpić np. jakąś wędlinką lub żółtym serem a do serka mozna dodać troszkę chrzanu

      Usuń