niedziela, 3 sierpnia 2014

Placuszki drobiowo-cukiniowe z duszoną kalarepką

Zapraszam na pyszne placuszki z mięska drobiowego i cukinii. Takie placuszki to świetna popozycja na letni obiad. Podałam je w towarzystwie warzyw, z duszoną kalarepką i mizerią. 




składniki:

placuszki

500 g mięsa mielonego drobiowego
1 młoda cukinia ok 500 g ( użyłam żółtej)
1 jajko
4 łyżki mąki
sól ziołowa Kamis do smaku
pieprz Kamis do smaku
olej do smażenia

duszona kalarepka
3 kalarepki
masło klarowane do smażenia
2 łyżki posiekanego koperku
sól ziołowa Kamis do smaku
5 łyżek śmietanki 30 %

Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić, wymieszać i odstawić na sicie aby puściła sok. W tym czasie kalarepki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kalarepkę i smażyć aż lekko zmięknie. Dodać koperek, doprawić do smaku. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Cukinię odcisnąć z soku. Do mięsa mielonego dodać odcisniętą cukinię, jajko oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszka. Placuszki usmażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.



Tydzień z cukinią

1 komentarz: