piątek, 10 października 2014

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowo-koperkowym

Bardzo smaczna i pożywna sałatka bez mięsa. Brokuł, pomidor i ser wspaniale komponują się z aromatem czosnku i koperku. Zamiast dużych pomidorów można użyć pomidorków koktajlowych.



składniki:

2 średnie brokuły
2 nieduże pomidory
200 g żółtego sera, użyłam goudy
150 g jogurtu naturalnego
70 g majonezu, użyłam Kieleckiego
2 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku

Przygotować sos czosnkowo-koperkowy. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki, dokładnie umyć i ugotować al'dente. Osączyć na sicie z nadmiaru wody i ułożyć na półmisku (lub talerzach gdy chcemy przygotować pojedyncze porcje). Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Ser żółty pokroić w kostkę. Pokrojone pomidory i ser ułożyć między różyczkami brokuła. Sałatkę polać sosem i podawać. Z tej ilości składników wyszedł taki jeden duży półmisek jak na zdjęciu i jeszcze jedna pojedyncza porcja.

Polecam też:
Sałatkę z brokułem pod sosem czosnkowym


5 komentarzy:

  1. wyglada apetycznie i tak napewno smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze smaczniejsza jest z dodatkiem gotowanego jajka pokrojonego w ćwiartki, pycha warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kombinaji jest całe mnóstwo. Z jajkiem tez robię ale wtedy dodaję czerwoną fasolę ewentualnie tak jak tutaj i jajko daje zamiast żółtego sera.

      Usuń